[...] pochodzić ze źródeł wyodrębnionych z naturalnych artykułów roślinnych. Miód, mączka ziemniaczana, suszone owoce, produkty te zawierają od 80-100% węglowodanów. Bogate w węglowodany są produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo), które zawierają od 50-80% skrobi i mogą dostarczać znacznych ilości błonnika pokarmowego. Znaczne ilości [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
[...] węglowodanowe mają za zadanie jak najszybsze uzupełnienie energii w czasie intensywnego wysiłku fizycznego i po jego zakończeniu. Zastosowane w Vitalmax Carbo Complex węglowodany o różnych długościach łańcucha, w optymalnie dobranych proporcjach, pozwalają na stopniowe odzyskiwanie traconej energii i elektrolitów. Odżywka przyjęta [...]
[...] (98%) stanowi kwas palmitynowy. Zastanawiające W obliczu takich informacji paradoksalne stają się zalecenia lekarzy i dietetyków, którzy przez dekady zalecali diety bogate w węglowodany złożone a ubogie w tłuszcze nasycone. Diety takie to nic innego jak dostarczyciele glukozy, która w sposób bardzo prosty jest zamieniana w tłuszcz nasycony. [...]
[...] można rozbudować umięśnienie w imponujący sposób, bazując jedynie na prostych produktach spożywczych. A co dopiero teraz, gdy mamy do dyspozycji izolat białka serwatkowego, węglowodany w płynie, aminokwasy proste i rozgałęzione, kreatynę podwójnie buforowaną, glutaminę, BCAA, HMB, ZMA i kilkadziesiąt innych specyfików? Teraz jednak [...]
[...] Kolejny naciągany argument! Po pierwsze, nie ma reguły, że oszukany posiłek musi składać się z niezdrowej żywności! Tak długo, jak dostarcza się w odpowiednich ilościach węglowodany, tłuszcze i same kalorie, nie ma kompletnie znaczenia, czy te węglowodany będą pochodzić z płatków owsianych i białka jaj czy jakiegoś ciasteczka,jogurtu czy [...]
[...] cukry we krwi i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we [...]
[...] twoje mięśnie rozpaczliwie potrzebują składników odżywczych. Dostarczając w tym czasie mieszankę potreningową zawierającą białka serwatkowe, kazeinę/białko z jaj i proste węglowodany, umożliwiasz mięśniom poprawną regenerację i odbudowę przed kolejnym treningiem. POMIĘDZY POSIŁKAMI: Spożywanie białka między posiłkami nie tylko pomaga [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na składniki odżywcze nie jest trudne. 2.Jak dawkować gainera? Odp. Gainer to odżywka węglowodanowo-białkowa przeważnie w proporcjach 4:1. Gainery często zawierają węglowodany, których nie powinniśmy spożywać nigdzie indziej niż w posiłku po-treningowym (ze względu na to, że po treningu potrzebujemy węglowodanów, które pomogą nam [...]
[...] diety w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika [...]
[...] jaja jest zróżnicowany. W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy - A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka jest wysoka, wynosi 355 kcal, dla 100 gramów (5-6 żółtek). Tłuszcz zawarty w [...]
[...] Zalecam ogromną ostrożność! Tak insulina może nawet zabić. Albo spowodować ogromne skutki uboczne jak zapadniecie w śpiączkę. Nalezy mieć zawsze przy sobie jakieś proste węglowodany (cukier, miód, baton, czekolada). Insulina po wstrzyknięciu wyłapuje cukier, a jeśli wyłapie go za dużo to łapie nas hipoglikemia. Może to nawet uszkodzić mózg [...]
[...] dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego). 2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje [...]
[...] i lekceważony makroskładnik, jednak bardzo przydatny, pełniący wiele ważnych funkcji. Najprostsza z nich to chociażby fakt, że dostarczają ponad dwa razy więcej energii, niż węglowodany, czy białko. Są również źródłem witamin A,D,E,K. Do produktów zawierających zdrowe tłuszcze należą: (oleje roślinne np. rzepakowy, lniany, oliwa; nasiona, [...]
[...] minutach od wzięcia beta-alaniny i zazwyczaj trwa przez 1-1,5 godziny. Natomiast trwa ono przez okres paru tygodni suplementacji tym produktem. Ciekawostką jest to, że węglowodany/posiłek mogą osłabić uczucie kłucia spowodowane beta-alaniną. Czy jeśli nie czuję kłucia to znaczy, że beta-alanina na mnie nie działa? W niektórych przypadkach [...]
[...] 2 kaps przed snem. Dni nietreningowe: 2 kaps. rano na czczo, 2 kaps w ciągu dnia między posiłkami, 2 kaps przed snem. Dostępne opakowania 200 kaps i 400 kaps. CARBO PLUS - węglowodany + ergogeniki CARBO PLUS to nowoczesny preparat węglowodanowy wzbogacony o HCA, taurynę, rybozę, glukuronolakton i pełen zestaw witamin z grupy B oraz witaminy [...]
[...] Do gotowania używaj oliwy z oliwek zamiast masla, margaryny czy smalcu. Pelne mleko zastąp odtluszczonym. Zdejmuj skórę z kurczaka i indyka. Węglowodany zakazane to węglowodany oczyszczone, znajduję się w żywności wysoko przetworzonej: gotowy makaron z bialej mąki, ryż bialy, biale pieczywo. Zastąp je: makaronem razowym, dzikim lub [...]
[...] posiłków o mniej więcej stałych porach. Co znaczy pełnowartościowych?Takich, w których znajdą się we właściwych proporcjach ważne składniki żywieniowe czyli białka, węglowodany i tłuszcze. Nie zapominajmy także o witaminach, składnikach mineralnych i ... wodzie.Zacznimy od tego, do czego są nam potrzebne poszczególne składniki a także, [...]
[...] działalności, utrwala się i wzmacnia społeczną potrzebę bycia szczupłym. Doprowadza to zbiorowej paranoi. Nikt już nie wie, którą dietę wybrać. Czy ograniczyć tłuszcz, węglowodany, białka, czy liczyć kalorie? Który system jest najskuteczniejszy? I co to znaczy „zdrowo się odżywiać"? Produkty dietetyczne są reklamowane tak jak wszystkie [...]
[...] sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Natomiast to co usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów i powodują tworzenie się toksyn takich [...]